Visitas durante los

jueves, 25 de junio de 2015

...y al volver la vista atrás/se ve la senda que nunca/se ha de volver a pisar. (A. Machado)

Hoy encontré la carta que dirigí a mi amigo Xavier de Balanzó en ocasión de haber sido, el 20 de noviembre de 2011, elegido como Diputado a las Cortes Generales. 
El recuerdo de aquella noche  ha vuelto a emocionarme. Leer de nuevo el texto ha sido como una examen de conciencia, justo ahora que vivimos en periodo de descuento de esta singular y angustiosa X Legislatura.

 ...i anem escrivint/en aquesta pell estesa/en un cor amagat i immortal,/a poc a poc el nom/de Sepharad.(S. Espriu)

                                                                                             
No cansen els pacients. Cada un d'ells és un repte a les habilitats mèdiques. Cada persona malalta, sofrent, és una pregunta a la nostra comuna contingència, a la nostra compartida fragilitat, a la qual hem de donar resposta. Això pot ser radicalment angoixant però mai cansat. És vivificant.

Amb el pas dels anys arriben a la consulta persones de la teva edat, en ocasions vells amics, als qui acompanyes fins a la mort. És trist, interroga a la nostra biografia, ens acara amb la pròpia mort, però això tampoc cansa, és vivificant.

Allò que realment cansa és haver de ser testimoni, de vegades àrbitre i moltes diana, dels reality shows de les persones amb les que treballes.

Res pitjor per la salut, la saviesa i la santedat -termes que l'Antic Testament confon- que sentir-se i fer sentir malament. La melangia hi roman i acaba fent emmalaltir.

Des de petit m'ha sorprès el refrany: A mal temps bona cara! Ja estudiant de Medicina va caure a les meves mans El Cerebro d'en C. U.M.Smith on s'afirmava que realment un comportament alegre podia generar l'alegria. Plasticitat del cervell en diuen ara. I ja no hi he deixat de creure!

I, potser fent un gran salt, arribem al concepte d'homeostasi social i cultural: “l'elaboració de regles i lleis morals, així com el desenvolupament de sistemes de justícia, són respostes a la detecció de desequilibris causats per comportaments socials que fan perillar la vida del grup i la dels individus”[1].

En el meu ànim albergava la intenció de sol·licitar la jubilació ara, acabats de fer els seixanta-quatre anys. En aquest context i amb l'antecedent de la més antiga -els Tomàs: Becket i More- i nova – Mounier- tradició de compromís amb la vida política he optat per canviar les alegries (?) de la jubilació -jardineria, bricolatge, etc.-, sobre les quals na Núria m'alertava, per acceptar: primer el repte de l'exposició en unes en unes llistes electorals i segon el regal i la responsabilitat de formar part del Congrés dels Diputats.

La campanya electoral ha estat un curset intensiu per acabar amb la por escènica, però especialment per ordenar les pròpies creences, trobar-ne ressò en el programa d'una formació política i transmetre-les, des del convenciment, amb credibilitat.

Van comptar amb mi per una suposada solvència personal i professional i hauré de respondre des d'aquesta confiança atorgada per la formació política i per la ciutadania que va emetre el seu vot. Ja ho he dit: regal i responsabilitat.

Entenc que es tracta, ni més ni menys, que d'escoltar, diagnosticar, pronosticar i plantejar un tractament, com vinc fent al llarg dels últims trenta-vuit anys, però lluny de la consulta, en una esfera diferent a la individual, sense oblidar-la. En resum seguir sent fidel al vell adagi de curar de vegades, alleujar sovint i consolar sempre. Vetllant per l'autonomía personal, l'igualtat d'oportunitats i per la cohesió social -les velles i belles Liberté, Égalité et Fraternité-, A.M.G.D.

Nosaltres volem/només,/amb esperança/humil, la plenitud eterna/de la rosa,/una suprema eternitat/de flor. (S. Espriu)











[1]    Y el cerebro creó alhombre, página  437.  A. Damasio, Ediciones Destino, 2010.

No hay comentarios:

Publicar un comentario